Osiągnięcia

Kuchnia regionalna

Smak naszego dziedzictwa

Potrawy tradycyjne regionu  wpisane dzięki staraniom stowarzyszenia na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju dla Województwa Pomorskiego.

Śledź mancowy po kaszubsku

Fragmenty filetu śledziowego ze skórą, w sosie na bazie śmietany z talarkami cebuli i jabłka

Więcej

Kaszubskie Bretlingi

Tuszka szprotowa w panierce.

Więcej

Kaszubska zupa bańtkowa

Przezroczysta, lekko mętna substancja o wyraźnym aromacie warzywno-rybnym

Więcej

Helskie anchovis

Filety szproty, bez skóry, w zalewie korzennej.

Więcej

Preażnica na bretlingach / jajecznica na szprotach

Żółta masa jajeczna z brązowo-srebrnymi tuszkami szprotek (bretlingów).

Więcej
Tradycje Kaszub Północnych wpisane na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego wg Konwencji Unesco

Sobótka z Jastarni

Widowisko Sobótka w Jastarni zostało wpisane na Krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Lista tworzona jest od 2013 i liczy już 103 wpisy dokumentujące żywe tradycje, zwyczaje i umiejętności przekazywane z pokolenia na pokolenie.